Blog

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 19.10.2018 | Επίσημη έναρξη του προγράμματος Digital Coding – Girls Coding II από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και την Google

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19.10.2018

Επίσημη έναρξη του προγράμματος Digital Coding – Girls Coding II  , από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και την Google

Το μεσημέρι Παρασκευής 19 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκε από τα γραφεία του Ελληνικού Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η επίσημη έναρξη του προγράμματος Digital Coding – Girls Coding II για εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα στα πλαίσια του CODE WEEK EU, από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων , με την υποστήριξη και συμβολή της Google.

 

 

 

 

Το Girls Coding II, αποτελεί την συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος Girl Coding που υλοποίησε το ΚΕΑΝ πέρσι το καλοκαίρι, για 60 μαθήτριες, με την θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ-European Institute for Innovation and Technology κατόπιν εισηγήσεως της Ευρωβουλευτού και Προέδρου της Επιτροπής για ττην Καινοτομία, την Έρευνα και τις  νέες Τεχνολογίες κας Εύας Καϊλή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε κατά την εισαγωγή της η Ευρωβουλευτής  :  « Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , είναι κοινή προτεραιότητα και άξονας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση των νέων και ιδίως των ματριών να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες. Οι νέοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον και πρέπει να προσπαθήσουμε να τους προετοιμάσουμε. Οι νέες τεχνολογίες είναι εργαλείο και ειδικά για τις γυναίκες, μπορεί να γίνει εργαλείο εργασίας, ισότητας, επιρροής. Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην οικονομία, να έχουν την επαγγελματική τους ανεξαρτησία ιδίως όταν επιλέξουν να κάνουν οικογένεια. Είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη να βλέπουμε το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο το παρακολούθησαν 60μαθήτριες πέρσι, φέτος με την βοήθεια της Google να φτάνει τους 600 μαθητές και μαθήτριες σε Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Δεσμευόμαστε όλοι εδώ σήμερα, ότι θα προσπαθήσουμε να το μεγαλώσουμε, να το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, να περιλάβουμε και ομάδες που με τις ψηφιακές δεξιότητες δεν θα απειληθούν με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι πρόσφυγες και οι νέοι μετανάστες..»

Στο πνεύμα τις διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όλων των προοδευτικών πολιτικών και δυνατοτήτων που η ΕΕ εξασφαλίζει για τους πολίτες της, ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συνδέσμου του ΕΚ στην Ελλάδα κος Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης παρουσίασε την πανευρωπαϊκή καμπάνια  thistimeiamvoting.eu για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

O Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης, ο οποίος περιέγραψε τις διαστάσεις και τις συνθήκες του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι για 60 μαθήτριες, με την θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ-European Institute of Innovation and Technology κατόπιν εισήγησης της κας Καϊλή. «Tο ενδιαφέρον που έδειξαν οι μικρές μαθήτριες, η αγωνία των γονέων εάν θα συνεχιστεί, τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν όλο αυτόν τον καιρό, ήταν για εμάς η απόδειξη το πόσο σημαντική ήταν μια τέτοια πρωτοβουλία. Ευτυχώς και χάρη στην υποστήριξη της Google,  φέτος ανανεώσαμε την διδακτική ύλη, και θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα στους Δήμους του Ιλίου, Κορυδαλλού, Ηρακλείου Αττικής, Πειραιά, Μεσσήνης, Θεσσαλονίκης για 600 παιδιά. Σήμερα η ανακοίνωση αυτή,  είναι ο καλύτερος τρόπος για να τίμήσουμε την πανευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα.»

Στην συνέχεια , ο κ. Νικος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διευθύνσης Οργανωτικών Μεταρρυθμίσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Υπ Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Digital Champion , χαιρέτισε την πρωτοβουλία και απήυθυνε πρόσκληση να ενταχθεί στην ευρύτερη Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες. « Προχωρούμε με σχεδιασμό, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές στην χώρα, η οποία πρέπει να είναι μέτοχος και να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Σε σχετική εκδήλωση του Υπουργείου έχουμε πα΄νω από 100 μαθητές προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα ώστε να παρουσιάσουμε αυτό ακριβώς : την σημασία της συμμετοχής και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε ο κ. Diego Ciulli, Public Policy Manager of Google, Italy and Greece. Ο κ. Ciulli μοιράστηκε την δική του ιστορία «Όπως στην γενιά μας το να μάθεις αγγλικά ήταν η προϋπόθεση για να βρείς εργασία, έτσι και για την νεότερη γενιά οι ψηφιακές δεξιότητες έιναι απαραίτητες . Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για την θερμή υποστήριξη του προγράμματος αυτού και από τους θεσμικούς φορείς, και από την Κυβέρνηση, για εμάς στην Google ήταν υποχρέωση μας, είναι καθήκον μας να δίνουμε τέτοιες δυνατότητες στα παιδιά. Πριν από δεκαετίες η πραγματική επανάσταση ήταν όταν η Google προσέφερε την πρόσβαση στην πληροφορία για τον καθέναν. Τώρα προσφέρουμε εργαλεία εκμάθησης και κατανόησης του νέου ψηφιακού κόσμου. Αυτή είναι και η νέα πρόσκληση για τους δασκάλους. Η πληροφορία, η γνώση , ο,τι ρωτήσουν ένα παιδί βρίσκεται στο κινητό του. Πρέπει να το καθοδηγήσουμε σωστά στην έρευνα αυτή, πλέον πρέπει να μάθουμε πώς να αξιοποιούν στο μέγιστο την πληροφορία.»

Στην εκδήλωση που συντόνισε η Μανταλένα Καϊλή , εκ μέρους της πλατφόρμας επικοινωνίας MADE, παραβρέθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι, ερευνητές και επιχειρηματίες, στους οποίους έγινε και συγκεκριμένη αναφορά : « Στην προσπάθειά μας, οι ψηφιακές δεξιότητες να μην είναι προνόμιο για λίγους αλλά δικαίωμα κάθε μαθήτριας και μαθητή, μας στηρίζουν και σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους και εκείνοι οι οποίοι αποτελούν τους φυσικούς πολλαπλασιαστές αυτού του μηνύματος, οι οποίοι ο καθένας και η κάθε μια από την θέση τους προωθούν την καινοτομία και την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών, χαρακτηριστικά αναφέρουμε  τη Ελένη Ατσικμπάση, από το Healing Lesvos Project, με το tech-hub με το οποίο και θα κάνουμε ειδική συνεργασία τόσο για τους μαθητές και πολίτες της Λέσβου όσο και για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες  , την Μελλισάνθη Μαχούτ, νεαρή ηθοποιός που ζει μεταξύ Ελλάδας και Καναδά καθότι «δίνει» φωνή στον χαρακτήρα της αρχαίας Ελληνίδας θεάς σε ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως Video Games, τον Γιάννη Κλιάφα από τo Athens Technology Center, που θα υποστηρίξει ηλεκτρονικά την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, την Μαρία Μακρυδάκη Γεν.Διευθύντρια της ΕΣΙΜΕΤ τον Μανώλη Κουτουλάκη εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον Γεράσιμο Αγγελετάκη υπεύθυνο για τα θέματα παιδείας του Δήμου Πειραιά, τον κο Δημήτριο Πλευράκη από την Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, και φυσικά η ομάδα της Google στην Ελλάδα».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εργαστηρίων στο info@kean.gr & www.girlscoding.eu

GIRLS CODING EVENT: Presentation of the Pilot Programme Results, by EIT & KEAN

Sunday 8th October 2017, 18.00-20.00, BCA College , 4 Dimitressa Str. Athens (close to Hilton Hotel)

The young programmers meet again for the celebration of code, on Sunday 8th of October 2017 18.00-20.00, which will be hosted at BCA College in Athens. Within the framework of the European Horizon 2020 programme and the wider European Union Digital Single Market Strategy, the non-profit organization K.E.A.N. (Cell of Alternative Youth Activities ) during summer months, in collaboration with the EIT- European Institute of Innovation and Technology, implemented a series of workshops for digital coding skills for girls, in Attica and Peloponnese. Continue reading GIRLS CODING EVENT: Presentation of the Pilot Programme Results, by EIT & KEAN

Πρόσκληση

CODING GIRLS EVENT

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕUROPEAN INSTITUTE FOR INNOVATION AND TECHNOLOGY-ΕΙΤ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ-ΚΕΑΝ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 , 18.00-20.00, Δημητρέσσα 4, BCA COLLEGE (πλησίον Hilton Hotel), ΑΘΗΝΑ

Οι νεαρές προγραμματίστριες ξανασυναντιούνται σε μια «γιορτή για τον κώδικα», στις 8 Οκτωβρίου, η οποία θα φιλοξενηθεί από το κολλέγιο BCA στην Αθήνα ! O μη κερδοσκοπικός φορέας Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2017 , σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (European Institute of Innovation and Technology) , ολοκλήρωσε μια σειρά εργαστηρίων εκμάθησης κώδικα σε παιδιά με έμφαση στα κορίτσια, ηλικίας 12-17χρ., της Αττικής και της Πελοποννήσου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 και του ευρύτερου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά σε χώρες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Continue reading Πρόσκληση

Press Release: Digital Coding Workshops for girls aged 12-17

The European Institute of Innovation and Technology, within the framework of the European Horizon 2020 programme and the wider European Union Digital Single Market Strategy, promotes the implementation of code-learning (programming) workshops for children with emphasis on girls aged 12-17 , in countries where there is a greater need to enhance digital skills. Continue reading Press Release: Digital Coding Workshops for girls aged 12-17

Δελτίο Τύπου: Μαθήματα Ψηφιακού Κώδικα για μαθήτριες 12-17 ετών

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (European Institute of Innovation and Technology) , στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 και του ευρύτερου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, προωθεί την υλοποίηση εργαστηρίων εκμάθησης κώδικα (προγραμματισμού) για παιδιά με έμφαση στα κορίτσια, ηλικίας 12-17χρ., σε χώρες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Continue reading Δελτίο Τύπου: Μαθήματα Ψηφιακού Κώδικα για μαθήτριες 12-17 ετών